Teológiai cikkek

ГЛАВНЫЙ ПРАЗДНИК: КАТОЛИКИ И ПРАВОСЛАВНЫЕ https://jesus-portal.ru/life/otvety-pastyrya/glavnyy-prazdnik-katoliki-i-pravoslavnye

/A LEGNAGYOBB ÜNNEP: KATOLIKUSOK ÉS ORTHODOXOK

Kérdés: Az orthodoxok és más keresztény felekezetek közötti különbség abban van, hogy a katolikusoknál Karácsony a legnagyobb ünnep, örülnek, hogy világra jött a Megváltó, számunka, az ortodoxok számára Húsvét a legfőbb ünnep, mert az a tény, hogy a Megváltó “halállal eltiporta a halált” sokkal fontosabb, mint a Megváltó eljövetele.

Elmondható, hogy ebben különbözik az orthodoxia a katolicizmustól?

Hilarion metropolita: Hát ez így kissé le van egyszerűsítve, mert mind a katolikusok, mind az ortodoxok számára a Húsvét egy központi nagy ünnep.

Kérdés: Mi a legfontosabb jellemzője Húsvét ünnepének?

Válasz: Elsősorban a Krisztus feltámadása, Aki – ahogyan maga is idézte – halállal eltiporta a halált. Mi az, ami főképp mérgezi az életünket? A halála gondolata. Az a gondolat, hogy bármi legyen, bármilyen sokáig is tartson a boldogság, egyszer vége lesz. Az a gondolat, hogy elmúlik a fiatalság, megöregszünk, az a gondolat, hogy nincs semmi, amit magunkkal vihetnénk. A halál kísértete egyfajta Damoklesz kardjaként lóg az emberi élet felett. Elveszítünk egyvalakit.

Kérdés: Mi a legfontosabb jellemzője Húsvét ünnepének?

Válasz: Elsősorban a Krisztus feltámadása, Aki – ahogyan maga is idézte – halállal eltiporta a halált.

Mi az, ami főképp mérgezi az életünket?

Válasz: A halála gondolata. Az a gondolat, hogy bármi legyen, bármilyen sokáig is tartson a boldogság, egyszer vége lesz. Az a gondolat, hogy elmúlik a fiatalság, megöregszünk, az a gondolat, hogy nincs semmi, amit magunkkal vihetnénk. A halál kísértete egyfajta Damoklesz kardjaként lóg az emberi élet felett. Elveszítünk egyvalakit elveszítünk mást is, minél idősebbek vagyunk, annál több barátot veszítünk el. És ha a mindennapi folyamatos meghalás nem alakítja át a feltámadásba vetett hit, akkor nem lehetséges egy teljes, boldog élet, de még életcél sem. Krisztus feltámadása az az esemény, amely megmutatja nekünk, hogy semmi sem véletlen ebben az életben, mindennek van értelme, és nem csak az örömnek van értelme, hanem a bánatnak is, nem csak a sikernek, hanem a szenvedésnek…

Műsorvezető_ … nem csak a fiatalságnak, hanem az öregségnek is..

Hilarion mertr.:  … nem csak a fiatalságnak, hanem az öregségnek is, nem csak az egészségnek, hanem a betegségnek is, nem csak az életnek, hanem a halálnak is.