Programok/ események

Beszámoló

A Bizánci Forrás Magyar Orthodoxia Egyesület szervezésében, 17 (többségében helyi) gyermek napközis táboroztatását tudtuk biztosítani 2020. augusztus 3-7-ig az Északerdő Zrt. Csanyiki Erdőház, Erdészet Iskolájában. A tábori program szervezésének ideje alatt fő célkitűzésünk volt, hogy a Covid19 terjedésének megelőzése mellett, a gyermekek minél több időt legyenek a természetben (elektronikus eszközök nélkül). Fő motivációs tényezőként jelölhetnénk meg, hogy tapasztalataink szerint a pandémiás időszakban a gyermekek nagyon sok időt töltöttek az internet világában és a mozgás, a szabadidőnek természetben eltöltött lehetősége nagyon háttérbe szorult. A másik motivációs tényezőnk az volt, hogy gyakran tapasztaltuk, a gyermekek ismeretanyagának a hiányát az őket körülvevő bükki növény-gyógynövény és állatvilág területén. A tábor helyszíne-, és a szakemberek által biztosított programok választása ezen célkitűzések mentén valósult meg, ahol érezhető volt a szervezetek közötti összefogás egy közösen kitűzött eredmény elérése érdekében.

A program megvalósulásában szakembereket biztosított az Északerdő Zrt, ahol az erdészek és az oktatók igyekeztek minél több információt eljuttatni a gyermekek számára a bükki erdő növény és állatvilágáról, hol előadással (túrával egybekötve), hol játékkal vagy pedig az „erdő-mező ízei” kóstolgatással. A szakemberek másik részét a MESZEGYI biztosította, akikkel prevenciós jelleggel a gyermekek egészségfejlesztését tűztük ki célul, ennek érdekében speciális fejlesztő játékokkal és koordinációs tevékenységünkkel megismertettük Miskolc városában működő szervezeteket. Bűnmegelőzési tevékenységünkben segítségünkre volt a városi és megyei rendőrkapitányság, akik az előadás mellett rendőrségi eszközökkel is szemléltették a munkájukat. Jelen volt a táborban a Magyar Honvédség több szervezete, akik a programjaik során a társadalomban betöltött szerepüket próbálták előadásokkal, játékokkal, speciális eszközökkel szemléltetni. Fő céljuk volt a gyermekek érzékenyítése az államban képviselt feladatuk iránt, illetve a fiatalok fejlesztése a krízishelyzetben, stresszhelyzetben való problémamegoldás (pld: erdei tájékozódás stb.) alkalmával. A bükki állatvilág mellett a kutyákról is bővült a gyermekek ismerete, ugyanis a miskolci rendészet munkájával, illetve a Spider  Mentőcsoport bemutatójával megismerhették a gyermekek a mentőkutya és az őrző-védő kutyák közötti különbséget szituációs helyzeteken keresztül. Felelevenítettük Mancs történetét, akinek egykori gazdája és kiképzője nagyon népszerű volt a gyermekek körében. A mindennapi kellemes testi fáradtság mellett lelki fejlődésünket József atya és Kirill atya biztosította. Urunk színeváltozásának ünnepe keretében a Tábor hegyén történt eseményeket igyekeztünk a mindennapi életünk vonatkozásába átgondolni, hiszen hitünk megújulása, fejlődése fontos feladatunk. Egyéni beszélgetésekre, lelki vezetésre is lehetősége volt a gyermekeknek a hittanórák mellett.

Természetesen mindezen ismeretek és a csodás természet adta élmények mellett nagy öröm volt az erdei kisvasúton való utazás, az erdőben a háromkerekű biciklin érkező „fagyis bácsitól” a fagylalt,

az erdei kincskereső alkalmával talált „kincsek”, a lovaglás, az íjászat és számos akadályverseny, játék,  amellyel megküzdöttünk a jó eredmény érdekében.

Támogatóink: Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt, Miskolc Megyei Jogú Város Önkormányzata, Miskolc Megyei Jogú Város Bolgár Nemzetiségi Önkormányzata, Miskolci Egyesített Szociális, Egészségügyi és Gyermekjóléti Intézmény – MESZEGYI, Szentháromság Magyar Orthodox Egyházközség (Miskolc) 

Köszönjük a támogatást és a sok közös élményt!

     Varga Márta, elnök                                                                    Krank Andrea alelnök,  táborvezető