Teológiai cikkek

https://jesus-portal.ru/life/otvety-pastyrya/zavist-i-gordynya/?fbclid=IwAR35alMBHECtY12Y-k4u-VbjOBdLj0Hw1dPY4VibFxRF1HqVHNH9n7PARt4

Irígység és gőg. Két bűn, egy megoldás.

Kérdés: Hogyan fékezhetjük meg a gőgöt? Hogyan lehet megszabadulni az irigységtől a sikeresebb és jómódú emberek iránt?

Hilarion Metropolita: A gőgöt és az irigységet akkor kerülhetjük el, ha mindenki nem más emberek színe elé, mások ítélete elé helyezi magát, hanem az isteni ítélet elé. Amint elkezdjük figyelni más embereket, hogyan élnek, hogyan öltöznek, hogyan beszélnek, hogyan viszonyulnak hozzánk, azonnal valami fajta bűneink keletkeznek ezekkel az emberekkel kapcsolatban. Az egyiket irigyelni kezdjük, másikkal szemben gőgösek leszünk. De hogyha lelkiismeretünkben Isten elé helyezzük magunkat, ha elsősorban az Istennel való kapcsolatunkról gondoskodunk, akkor e köré épül az emberekkel való kapcsolatunk is.

Tisztában kell lenni azzal, hogy különböző külső tényezők hatnak ránk, vagyis a gonosz is hatással lehet ránk. Ahogyan a Szent Atyák mondták, létezik a csüggedés ördöge, a gőg ördöge, a falánkság ördöge, és más bűnök ördögei is. E ördögök mindegyike megkísérti az embert, méghozzá ugyanazt a személyt más-más alkalommal kísértheti meg. Különböző ördögök támadhatják meg az embert, de éppen arra való a lelki küzdelem gyakorlata, amelyről a Szent Atyák beszélnek, és amelyre az Egyház szólít fel, hogy megszabaduljunk e ördögi kísértésektől, és visszaverjük őket.

Egy másik módja annak, hogy megszabaduljunk a gőgtől és az irigységtől, hogy megpróbáljuk nem összehasonlítani magunkat más emberekkel. Minden embernek megvan a maga útja, tehetségei, képességei és lehetőségei. Néha más emberek képességei jobbak a miénknél, néha bizonyos szempontból mi vagyunk jobbak vagyunk másoknál. De más emberekkel szembeni fölényünk nem ok a gőgösségre, és mások velünk szembeni fölénye nem ok az irigységre.

fordította: Zimonyi Irina